Tunteiden peili ja triggeröityminen

PEILAUS JA TRIGGERÖINTI


Niin ihanaa, kuin onkaan kehoa rentouttavat hieronnat ja mielen saattelu vastaanottavaiseen tilaan ja syvään rentoutuneeseen korkeavärähteiseen tilaan. Miten ihanaa on levätä omassa itsessään ja joskus vain ottaa vastaan ihanaa hoitoa, joka tuntuu vievän kauas arjen haasteista.

On mahtavaa, että monilla hoidoilla on mahdollista saada keho rentoutumaan, mieli tyyntymään ja tunteet lopulta liikkeelle kehossa. Joskus voi jopa kohota kokonaan johonkin ihanaan paikkaan, jossa kaikki maallinen hetkeksi unohtuu. Kehon stressitila, jota ylläpitää monet sisäiset mekanismit on yleensä suurin epä-tasapainon aiheuttaja, joka kuormittaa kehoa ja mieltä.

Nämä stressitekijät ovat sekä ulkoisia että sisäisiä. Sisäiset stressitekijät voivat tulla pinnalta tai syvältä kehon tunnemuistista. Kaikesta huolimatta kehon tunnemielen saattaminen itseään korjaavaan prosessiin ja asioiden kohtaaminen ja tiedostaminen lopulta on asia, joka aidosti auttaa kohti sisäistä tasa- painoa, rauhaa ja hyvää oloa.

Usein ensin peili käännetään ulkoisesta sisäiseen maailmaan. Silloin alkaa oman sisäisyyden tietoinen kohtaaminen. Tämä on sitä niin kutsuttua sipulin kuorimista, jolloin ihminen alkaa tietoisesti tutustumaan omaan sisäisyyteen ja vapauttamaan kehoaan ja mieltään menneisyyden painolastista.

Mitäs sitten, kun katse on kääntynyt hyvin jo sisällepäin ja ihminen elää omaa elämää ja elämänprosessia tietoisena peilaten ympäristöään sisäisyyteensä?

Silloin jokainen kohtaaminen on mahdollisuus rakentavaan peilaamiseen ja tiedostamiseen, jolloin on mahdollista taas oppia jotakin omasta sisäisyydestään.

Tämän paljastaa kehon aito ja välitön reagointi, peilaus.

Mitä on peilaus?

Peilaus tarkoittaa oman sisäisyyden peilautumista ympäristöön ja toiseen ihmiseen. Jokaisella omaa itsetuntemuksen polkua kulkevalla ihmisellä on sisin, joka toimii, kuten magneetti vetäen puoleensa ympäristöjä, tunnekokemuksia ja tilanteita, jotka peilaavat sisimmässä olevaa tilaa.

Usein auki on yksi tai useampi oman elämänkaaren aikainen ikätaso tai elämänvaihe, joka magneetin lailla vetää puoleensa tilanteita, ihmisiä ja ympäristöjä. Oma sisäisyytemme avautuu totuudelle ja avaa yksi toisensa jälkeen tunnemuistista kokemuksia, jotka auttavat oman elämän näkemisessä, kokemisessa ja hyväksymisessä.

Tämä autopilotti toimii myös tilanteessa, jossa ehkä emme vielä ole siitä tietoisia. Menneisyys ja tunneperimä ohjailee elämäämme ja tiedostamatta valitsemme tai ajaudumme menneisyyden määrittelemiin tilanteisiin aina uudelleen. Usein myös toistamme omien vanhempien tai isovanhempien elämää ja uskomuksia tiedostamattamme.

Tunnepeilaus tarkoittaa omaa elämänprosessiaan tiedostavan elämässä kohtaamisia, jossa toisen ihmisen kohtaaminen synnyttää peilin, johon ”katsominen” mahdollistaa tuntemisen. Peilaus on tunneprosessoinnin ehto, ihmisen on parantuakseen kohdattava omat tunnetraumat, suostuttuaan katsomaan peilistä, toisesta ihmisestä itseään, oppii vähitellen tuntemaan itseään paremmin.

Vääristynyt peilaus

ihminen näkee toisessa ihmisessä esimerkiksi vihaamansa henkilön, vaikka tosiasiassa hän peilaa esimerkiksi henkilön äitiä tai isää. Väärä peili särkyy, kun sisäiselle voimakkaalle tunteelle löytyy oikea kohde. Peilaus auttaa käymään vihaprosessia ja tunneprosessia läpi tiedostamalla ja tuntemalla alkuperäinen tunne.

Parisuhteet peileinä

Tunneperimän näkökulmasta ihminen usein rakastuu omaan tunneperimätraumaansa. Ihminen valitsee itselleen peilin, joka mahdollistaa tunneperimästä vapautumisen. Siis, siinä tapauksessa, jos pari onnistuu rakentavasti peilaamaan ja tiedostamaan toistensa tunnetraumat ja menneisyyden. Näitä pareja voi muodostua hyvin monenlaisia, jossa tietynlaiset tunneperimätraumat etsiytyvät magneetin lailla toistensa luo.

Lapset peilinä

Lapset peilaavat usein hyvin voimakkaasti tunneperimää. Lapsien on tapana peilata oman vanhempansa äitiä tai isää. He ovat siinä hyviä ja varmasti moni on tämän omassa elämässään huomanneetkin. Lapset ovat vahvoja tunnepeilejä sekä omaan lapsuuteen, että myös peilaavat meille omia vanhempiamme.

Terapeutti peilinä

Terapiasuhteessa myös terapeutti toimii asiakkaan voimakkaana peilinä, joka nostaa sisäisyydestä pintaan tunteita. Tunneterapeuttia kannattaa kuulostellen myös vaihtaa omien tuntemusten mukaisesti, jos siltä tuntuu. Tärkeintä on, että kokemus antaa mahdollisuuden oivaltaa ja tiedostaa omaa sisäisyyttä. Ja, että on mahdollista tiedostaa, mistä syvät tunteet nousee. Usein ne eivät kerro mitään nykyhetkestä.

Triggeröinti

On hieman toisenlainen psykologinen termi. Usein varsinkin ihmisen ollessa syvällä omassa sisäisessä paranemisprosessissa, voi triggeröinti tapahtua hyvin nopeasti ampumalla. Kun ihminen triggeröityy syvän pinnan ollessa auki, voi tuntua melkein mahdottomalta tiedostaa, mistä nopea reagointi kumpuaa. Toisaalta syvästä triggeröinnistä voi olla jopa onnellinen, sillä se merkitsee usein myös syvää paranemisen tasoa, jolloin ihmisen aito sisin on tulossa voimalla esiin kaiken suojakerroksen takaa.

Triggeri voi olla vaikkapa jokin tapahtuma, joka laukaisee ihmisessä ahdistavan muiston ja saa nopeasti ja alitajuisesti toimimaan sen mukaisesti.

Tämä voi äkkiseltään tuntua siltä, että ihminen joka triggeröityy, alkaa käyttäytymään epäasiallisesti, eikä ole enää ”aikuinen.” Lopulta kuitenkin syvä pinta on jotakin hyvin aitoa, teeskentelemätöntä ja suoraa. Ihminen ei pysty enää toimimaan rakentamiensa suojamekanismien takaa, vaan kohtaa tilanteet aidon rehellisesti ja suoraan.

Triggerin laukaisija voi tarkoittaa, että tapahtuma tai asia laukaisee muiston aiemmasta tapahtumasta niin voimakkaana, että tuntuu kun sen kokisi uudelleen.

Jos triggeri taas on syvällä tiedostamattomassa, se ohjaa elämää, emmekä tiedosta sitä. Tapahtuma ketju on täysin alitajuinen ja tiedostamaton. Usein pinnalla olevat tavat ja tottumukset ovat juuri triggerereiden vaikutusta elämään. Juurisyy voi olla ja onkin syvällä tunneperimässä ja alitajunnassa.

Kun asiaan alkaa tulla tietoisuus, voi ajatusmallia kääntää ja näin muuttaa omaa toimintaa. Juurisyyn hoitaminen ja vapauttaminen on kuitenkin aina hedelmällisintä.

Juuri triggereiden ollessa pinnalla, voit kohdata alkuperäisen tilanteen, keho usein reagoi ja saatat tuntea ja haistaa alkuperäisen tilanteen tuoksut, tunnelmat ja kokemuksen.

Jotta triggeröitymisen ja peilaamisen on mahdollista tapahtua, on meidän oltava erillisiä peilistä. Usein varsinkin syvät ja varhaiset tunnekokemukset eivät peilaudu, ellemme ensin tunnekehossa tunne itseämme erilliseksi. Näin voi olla esimerkiksi varhaiset lapsuusmuistot, sisarusten väliset tunnesiteet ja niiden peilautuminen.

Triggeröinti voi kuitenkin omassa paranemisprosessissa ja omalla sisäisen kasvun matkalla tehdä meidät jopa liipaisinherkäksi ja herkkänahkaiseksi. Kuitenkin kun tajuaa triggeröityvänsä, voi samalla onnitella itseään, kova pinta on murtunut.

Kun opettelee tunnetaitoja, voi opetella tiedostamaan nopeaa ja syvääkin reagointia. Kyse on havainnon, tunteen ja toiminnan ketjusta. Silloin voi harjoitella itsensä pysäyttämistä ja tunnistaa usein syvältä nousevan ”paskan fiiliksen” Tunteen noustessa pintaan voi pysähtyä, hengittää, tuntea tunteen syvällä kehossa ja pitää jalat visusti maassa.

Halutessaan voi kysyä itseltään lisää kysymyksiä tai vaikka kirjoittaa.

  • Missä tilanteessa triggeröidyit?

  • Mitä tapahtui ennen sitä?

  • Missä tuntui kehossa?

  • Millaisia tunteita tuntui kehossa?


Tyypillisiä ahdistavien ja epämiellyttävien tunteiden pakoilukeinoja voi olla esim

  • Tissuttelu

  • Ahmiminen

  • Liikunnalla rääkkääminen

  • Työ, lapsi, tekeminen

  • Kipeäksi tulo, kuume

  • Herkuttelu ym moni muu

  • Olut

  • Kaikki mahdollinen sijaistoiminta, joka välttää kohtaamasta tunteen ja kokemuksen.


Tietoisuus omista herkistä kohdista opettaa lopulta myötätuntoa kohdata myös toisen ihmisen triggeröityminen. Tämä on kuitenkin varmasti osa jokaisen omaa itsensä löytämisen matkaa.

Aito pinta on aina yksi askel kohti aitoa minuutta, askel kohti syvää onnellisuutta. Ole itsellesi lempeä, vain sinä itse voit rakentaa itsesi uudelleen.

Vielä tulee hetki, jolloin osaat olla kiitollinen elämän peileille, sillä juuri ne antavat mahdollisuuden kasvulle, oivallukselle ja vapaudelle.

Älä siis syyttä suotta pakene elämän näyttämöltä, eipä siihen taida kuitenkaan kuolla, vaikka elämä kuinka laittaa kohdakkain syvien peilausten kanssa. Alta paljastuu aina uutta pintaa.

Älä säikähdä, jos triggeröidyt, hoidot ovat avain avata portteja sisäisyydelle. Sisäisyyden tulee tulla esiin tuomitsematta, sallimalla ja arvottamatta.



Edellinen
Edellinen

Uuden alussa luottamuksella

Seuraava
Seuraava

Blog Post Title Three